Ampliació del MNAC (Montjuïc, Barcelona)

 

Situació: Montjuïc, Barcelona
Situació

Emplaçament

Plantes
Planta tipus
Planta fossat
Aparcament
Coberta

Seccions
Secció AA
Secció BB CC

Alçats
Alçat nord
Alçat sud

Estructura
Estructura pavelló
Doble pell

Perspectiva axonomètrica
Axonometria

Vistes
Dibuixos
fotomuntatge

Maqueta
maqueta-concepte
Maqueta

 

Memòria

Es planteja el projecte seguint tres premisses:

  • Les visuals marcades per l’eix de l’Exposició Universal del 1929 no s’han de veure alterades, degut a la potència formal d’aquestes. Es vol equiparar a la sensació de descobriment del pavelló d’Alemanya de Mies, que no arribes a veure’l fins que no estàs gairebé al costat. Per tant, el pavelló principal de l’edifici s’alinea amb el pavelló de Mies.
  • El projecte vol esdevenir un punt de tensió entre l’eix del 1929 i el del 1992, degut a la poca relació que hi ha actualment entre ambdós eixos. Es busca, doncs, la continuïtat del recorregut. Es planteja la continuació de la rampa per la vessant nord (com a part del recorregut natural) i d’escala mecànica a la vessant sud.
  • Al ser un projecte d’ampliació del Palau Nacional, es relaciona mitjançant una quadrícula de 5,5 m (marca el ritme de l’edifici) i la doble pell (coberta, que busca posar èmfasi als múltiples retranquejos de l’edifici històric).

El projecte es relaciona amb tots aquests elements mitjançant el fossat, el pavelló i la doble pell.

El fossat té dos punts d’accés, per la vessant nord i la sud, que busca la continuïtat del recorregut. A la vessant sud, el fossat s’estén més enllà de la doble pell per a donar resposta a la forma de la parcel·la.

El pavelló es relaciona directament amb el de Mies en quant a la posició. Té una façana translúcida i els elements opacs (serveis) es col·loquen a l’interior com si fossin mobles, com fa el mateix Mies a la casa Farnsworth.

Per últim, la doble pell s’alinea amb el Palau Nacional. Es tracta d’un porxo diàfan, on els únics elements de suport són els pilars perimetrals, que es relacionen amb el ritme estructural de 5,5m de l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Realitzat per Quirze Salichs. Gener de 2014, dins el marc de l’assignatura Projectes IX en el grup de Mateo Closa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: